Conceptul de puncte de cotitura

 Citind primul volum al cărţii, cititorii s-au liniştit în urma înţelegerii faptului că regresia în comportamentul copilului mic se manifestă întotdeauna înainte ca un salt în dezvoltare să devină sănătos şi constructiv. Este reconfortant să poţi privi perioadele de regresie ca pe oportunităţi de reorganizare în pregătirea unei arii de dezvoltare rapida. Este foarte probabil că oricare nouă izbucnire a dezvoltării motorii, cognitive sau emoţionale, să fie precedată de dezorganizare şi regresie în comportament; pentru cei care îngrijesc copii mici, înţelegerea acestor succesiuni de evenimente şi anticiparea lor s-a dovedit a fi de mare ajutor.
Punctele de cotitură sunt perioadele de potenţială vulnerabilitate, deoarece ele reprezintă un moment optim în care profesionişti şi părinţi se pot alătura pentru înţelegerea progreselor copilului. Părinţii se simt încurajaţi atunci când profesioniştii subliniază finalitatea acestor perioade dificile; astfel, punctele de cotitură devin un bun prilej de întărire nu doar a relaţiei părinte-copil, ci şi a relaţiei părinte-medic.

     Punctele de cotitură se bazează pe un concept care implica energie. Dacă pentru a alimenta o treaptă de dezvoltare nouă şi rapidă este nevoie de un surplus de energie, atunci de unde provine ea? De exemplu, învăţarea mersului este o achiziţie costisitoare; solicită toate forţele pe care le poate mobiliza copilul. Noaptea, copilul se foieşte, plânge la fiecare trei-patru ore, se agaţă de grilajul pătuţului. În timpul zilei, ţipă de câte ori nu este ajutat. Aceste eforturi sunt constante şi consumă întreaga energie a familiei. Zi şi noapte, copilul este frustrat, supărat, la limita isteriei. Însă atunci când, în sfârşit, reuşeşte să meargă, totul se schimbă. Copilul merge, merge, merge, mâinile în sus, larg desfăcute, faţa strălucitoare, plină de fericire, chicotind triumfător: şi-a atins scopul! Toată lumea poate dormi din nou. Întreaga familia se relaxează şi admiră acest act de vitejie.

 

Despre noi

Modelul Touchpoints al dezvoltarii

 

Pentru a citi continutul documentelor de mai sus va trebuie Adobe Reader. In cazul in care nu-l aveti dati click aici Descarcare